Drie meest voorkomende fouten bij het online fotoboek maken

Het online fotoboek maken is een geweldige manier om te pronken met je favoriete foto’s, meer en meer aanbieders geven fotoboeken uit. Het is snel en ook nog eens leuk om een mooi boek te maken. Na verloop van tijd zijn we veel over het proces van het maken van een fotoboek te weten gekomen en hebben gemerkt dat er een aantal veelvoorkomende fouten zijn. Deze willen we graag delen en tips geven over het vermijden van deze fouten.

Online Fotoboek Maken Fout #1
Niet genoeg foto’s uploaden of te veel uploaden

Iets wat vaak voorkomt is het hebben van te weinig of – zoals in de meeste gevallen tegenwoodig – teveel foto’s. Daarom is het goed te weten dat het aantal benodigde foto’s is te berekenen op basis de grootte van het boek dat je hebt geselecteerd en de pagina lay-outs / aantal beelden per pagina dat je hebt gekozen.

Wat te doen – Besteed een paar minuten aan het plannen van de lay-out, het aantal afbeeldingen dat je wilt gebruiken en bepaal de grootte van het boek (de kosten zijn afhankelijk van het aantal pagina’s). Wil je grote afbeeldingen gebruiken en slechts 1 of 2 per pagina? Voor een 20-pagina’s tellend boek zou je 20-40 foto’s nodig hebben. Ben je van plan pagina’s met collage’s met 4, 5 of meer foto’s per pagina te maken dan heb je waarschijnlijk 150 of meer foto’s nodig. Vooruit plannen bespaart veel tijd op de lange termijn.

Online Fotoboek Maken Fout #2
Foto’s niet bewerken voor het uploaden

De meeste fotoboek uitgevers hebben slechts zeer basic bewerkings opties. Normaal gesproken zijn er hulpmiddelen voor het bijsnijden, het verwijderen van rode ogen of het veranderen van de kleur in zwart-wit. Bij sommige aanbieders worden automatisch correcties voor kleur, helderheid en contrast toegepast als het boek wordt afgedrukt. Maar als je niet wil dat bijvoorbeeld “de vuilnisbak naast je in die anders geweldig strand foto staat”, of als je een gigantische puist op je kin wil verwijderen zal de standaard fotoboekensoftware waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Wat te doen – Bewerk je foto’s eerst met behulp van bewerkingssoftware. Je zal versteld staan van de mogelijkheden en resultaten en het hoeft geen fortuin te kosten. En nee, je hoeft geen Photoshop te kopen. Er zijn heel veel leuke, goedkope foto-editing software programma’s beschikbaar, ook gratis programma’s zoals “Gimp”.

Online Fotoboek Maken Fout #3
Foto met een lage resolutie

Dit is een veelvoorkomend probleem bij het importeren van foto’s van sites als Facebook en Flickr. Hoewel het erg handig om uw foto’s te importeren van deze sites, maar helaas worden de beelden vaak aangepast naar een lagere resolutie, zodat het bestand kleiner is voor opslag. Dit kan leiden tot kwaliteitsproblemen bij het gebruik van deze beelden op grotere maten in het fotoboek. Deze foto’s zullen niet scherp en helder lijken wanneer ze worden afgedrukt. Voor een 20×20, 20×28 of 18×24 fotoboek van uw foto’s af te drukken het best bij een resolutie van 1600×1200. U moet 2000×1600 voor 30×30 fotoboeken.

Wat te doen – De meeste online fotoservices geven een waarschuwings-icoontje als er een bepaald beeld wordt gezien met te lage resolutie om goed af te drukken. Je zal waarschijnlijk niet in staat zijn om een grote foto op een pagina te gebruiken, omdat je ongelukkig zal zijn met het gebrek aan scherpte. Als je echt deze foto’s wilt gebruiken, zullen ze het beste werken als kleinere foto’s, dat wil zeggen, ze zijn gewoon een van de vele op een pagina. Voor de beste resultaten probeer je de oorspronkelijke afbeeldingen te gebruiken, indien mogelijk natuurlijk.

Met deze tips merk je dat het fotoboeken maken veel sneller zal gaan en je zeker gelukkiger zal zijn met de resultaten. Je zal trots zijn om te pronken met je nieuwe creatie!